Dah lama nak buat puding roti tapi baru hari ini terlaksana, itu pun sebab roti dah nak expired, tak ada orang nak makan ke?. Jangan membazir, roti yang tak laku boleh dibakar dalam oven kemudian blend sampai jadi serbuk dan dipangggil bread crumb, tapi mak nak buat apa bread crumb, apa lagi trylah puding roti. Sebelum ni dah buat puding roti tapi resepi berbeza, ada campur agar-agar tapi rasanya tak mengancam qalbu sangat lah.
- Koyak-koyakkan 8 keping roti dan rendam dalam 500 ml susu segar, biarkan 1/2 jam. Sementara menunggu, pukul 2 biji telur bersama 2 tsp gula, 2 tsp butter, 2 tsp tepung jagung dan 1 tsp esen vanilla. Masukkan 2 tsp kismis dan campur dalam rendaman roti tadi. bakar 30 minit suhu 170 drj celcius.
Ni rupa bila dah masak
Dah sejuk bolehlah potong (pandangan atas)
Pandangan dari aras laut
Jangan lupa sebelum makan curah puding dengan sos kastad. Cara nak buat sos kastad : masak 1/2 tin susu cair bersama 1 tsp gula dan 1tsp tepung kastad.
Siap tapau lagi....
Tip Emas : Anas bin Malik ra meriwayatkan Rasulullah saw bersabda maksudnya"Sungguh Allah benar-benar akan redha kepada orang yang makan atau minum kemudian memuji dan bersyukur kepadanya atas makanan atau minuman itu"
Ni rupa bila dah masak
Dah sejuk bolehlah potong (pandangan atas)
Pandangan dari aras laut
Jangan lupa sebelum makan curah puding dengan sos kastad. Cara nak buat sos kastad : masak 1/2 tin susu cair bersama 1 tsp gula dan 1tsp tepung kastad.
Siap tapau lagi....
Beginilah akhirnya..... huh memang mengancam qalbu.
Tip Emas : Anas bin Malik ra meriwayatkan Rasulullah saw bersabda maksudnya"Sungguh Allah benar-benar akan redha kepada orang yang makan atau minum kemudian memuji dan bersyukur kepadanya atas makanan atau minuman itu"
No comments:
Post a Comment